Hækken som det grønne tapet i dit haveværelse

Har du nogensinde set med misundelse på den overdådige villa eller slotshave foret med smukt trimmede hække? I vores tætbefolkede land er det et stort aktiv at have dit eget stykke jord, som du kan gøre alle mulige ting med. Din have skal være dit paradis: beskyttet, stille og med et naturligt udseende, helst hele året rundt. På dette sted i dit eget hjem kan du opleve årstidsskiftet.

Hække bryder vinden, dæmper trafiklyden, er grobund for fugle og er hjemsted for mange gavnlige insekter. De gør haven behagelig, de holder kuld ude, og desuden er valget af hække ekstremt bredt. Du har dem i alle former og farver. Men hvordan går man hen til at plante en hæk?

Meget at vælge
Vil du plante en hæk i udkanten af ​​din have? Så er det meget praktisk at konsultere dine naboer. Endelig er en del af deres område også involveret. Derefter skal du træffe et valg fra det brede sortiment. Husk: en hæk varer i mange år. Valget af art afhænger først og fremmest af, hvad du kan lide, men også af det sted, hvor du bor, typen af ​​jord i haven, til hvilket formål du har brug for hæk (screening eller ornamental), den ønskede højde af hæk og den ledige plads i haven. Afhængigt af dette rum kan du vælge en blomstrende hæk, en kombinationshæk, en landskabshæk eller vild hæk, en høj hæk, en lav hæk, en tyk eller en tynd hæk.
Forresten bruges udtrykkene hæk eller hæk om hinanden, men begge betyder plantning af buske eller buske tæt på hinanden. Dette var oprindeligt beregnet som en adskillelse af ejendom. Men en smuk vedbendshæk mellem din altan og dine naboers er lige så effektiv.

Evergreens
Stedsegrønne hække har deres vinterfordele. Kirsebærlaurbær (Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’) er en ekstremt stærk plante, der klarer sig godt i næsten alle typer jord. Du kan let genkende det på sine store, lyse grønne, blanke blade. Det er en hurtigavler: tres centimeter om året. Hold det i kø ved at beskære to gange om året. En kirsebærlaurbærhæk giver en flot baggrund til blomsterbed i forskellige farver.

hurtige avlere
Ikke kun til jul Den velkendte hæk-liget (Ligustrum ovalifolium) er stadig meget populær. Ikke underligt, planten er halv til fuldt stedsegrøn i milde vintre, har en hurtig vækstrate og en lav købspris. Han har brug for to til tre beskæringssessioner om året. En smuk ligusterhæk består af fem til seks planter pr. Meter.

Der er også stedsegrønne kristtornarter, der klarer sig godt som en hæk i vores klima. Den ægte ribs (Ilex ‘Pyramidalis’) producerer mange (røde) bær. De tæt forgrenede planter (altid gode til en hæk) er fremragende til beskæring. Ilex kan normalt nå en højde på omkring seks meter med en planteafstand på 45 cm. De fleste kristtornstyper vokser langsomt, men Ilex crenata – der minder meget om Buxus – vokser meget hurtigere.

Bladtabere
Løvfældende hækplanter har den fordel, at de ofte tilbydes billigere med bar rod. Du skal straks sætte dem i vand og plante dem så hurtigt som muligt. Grav en skyttegrav (ca. halvtreds centimeter bred) over den krævede længde. Forbedre jorden i grøften med kompost. Dyp rødderne i vand et stykke tid, gør planterne klar. Stå den første plante lodret og fyld let jorden rundt om rodsystemet. Plant følgende planter i en lige afstand på ca. 25 centimeter. Vand, og fortsæt med vand i vedvarende tørt vejr.

Hvis du vil have en nyplantet hæk, der skal spire godt i det kommende forår, skal du beskære tilbage inden udgangen af ​​februar. Dette gælder især for arter som liguster og hornbeam (Carpinus). Ved beskæring skal du sørge for, at hækkene forbliver bredere i bunden end øverst, så de nederste grene og blade også får tilstrækkeligt dagslys. Med tilstrækkelig ernæring forbliver hække pænt lukkede og fri for sygdomme så meget som muligt. På denne måde kan du nyde dit privatliv i lang tid i dit eget haveværelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *