10 TIPS TIL PONDER MED MEGET FISK

For mange damentusiaster er fisk absolut uundværlige: de giver en dam liv og giver live underholdning. Der er en bred vifte af smukke fiskearter, og ofte er der flere fisk i en havedam, end det ville være tilfældet i naturen. Der er en risiko for, at hvis der lever for mange fisk i en dam, kan en biologisk balance ikke opretholdes, og vandet bliver uklart og grønt. Med disse 10 tip kan du forhindre det og nyde din dam og de munter svømmende indbyggere med glæde.

1. Hold dig til det maksimale antal
Grundregel: pr. 1.000 liter (en kubikmeter) damvand kan 20 cm fisk leve. I en dam på 5000 liter betyder det ca. 125 cm fisk, for eksempel 30 guldminefisk eller 7 til 12 guldfoder. Men hvis dammen er udstyret med et biologisk filter, UVC-filter og vandets hårdhed er korrekt, kan der tilføjes op til 30% ekstra fisk. For damme på 10.000 liter er det 260 cm i stedet for kun 200 cm.

2. Vandkvalitet
God vandkvalitet (vandhårdhed) er derfor afgørende for en dam med mange fisk. Når vandets hårdhed er optimal, fungerer den biologiske cyklus også mere effektivt, og derfor kan mere fiskaffald behandles. Derudover gør sundt, hårdt damvand med en konstant surhedsgrad fisken mindre modtagelig for parasitter, svampe og andre infektioner. Med de rigtige vandplejeprodukter får du alle niveauer på det rigtige niveau. Derefter skal du fortsætte med at kontrollere disse regelmæssigt ved hjælp af de rigtige måleinstrumenter.

3. Filtrer, filtrer, filtrer
Fisk producerer som alle andre dyr ekskrementer. Disse skal fjernes af bakterierne i din dam, men deres kapacitet er selvfølgelig ikke ubegrænset. Så hvis du har et betydeligt antal fisk og ikke vil have grønt og overskyet vand, skal du give yderligere filtrering. Et ekstra filter, gennemstrømning eller multikammer, kan øge oprensningskapaciteten, også på et bakterielt niveau. Et ekstra UV-C filter dræber også flydende alger, bakterier og svampe. Læs mere om de forskellige typer filtre her.

4. Få nok ilt
Fisk trækker vejret gennem deres gæller og får således ilt fra vandet: jo flere fisk, jo hurtigere falder iltniveauet. Med en stor fiskebestand er det derfor vigtigt at tilføje ekstra ilt. Dette kan gøres via et beluftningssæt eller en springvand med pumpe. Når iltniveauet falder alarmerende lavt, vil du bemærke fiskene: de kommer op for at gispe efter luft. Læs flere årsager og løsninger til fisk, der gisper efter luft her. Især om vinteren er det afgørende at sikre tilstrækkelig iltudveksling. I en frossen dam er iltudveksling på overfladen ikke længere mulig, hvilket betyder, at der akkumuleres farlige gasser under islaget. Du kan undgå dette med en isfri beholder eller varmelegeme. Læs flere tip til overvintring af din dam her. Oxygenmangel er også en risiko om sommeren: så budskabet er altid at være opmærksom!

5. Foder kun, når det er nødvendigt
Fisk er koldblodede dyr. Dette betyder, at de ved lave vandtemperaturer næsten ikke bruger energi og derfor næsten ikke spiser. Så du skal kun fodre dem, når vandet har en temperatur på otte grader eller højere. At fodre, når det er for koldt, er ikke kun unødvendigt, det kan endda være skadeligt. Fiskemad, der flyder i dammen, forurener vandet og forstyrrer den biologiske balance. Imidlertid fortsætter størene med at svømme rundt hele vinteren, så det er bedst at fodre dem i moderation. Når temperaturen stiger, stiger energibehovet for alle fisk igen.

6. Giv tilstrækkelig og varieret mad
Ikke alle fisk spiser den samme mad. Ikke kun størrelsen på fisken bestemmer størrelsen på pillerne, det afhænger også af arten. Arter, der lever i bunden, såsom stør, fodres bedst med synkende mad. Når det bliver koldere, skifter du til vinterfoder: også det synker, fordi fisken trækker sig mere ned i dybden. Vælg altid komplet fiskefoder af høj kvalitet og giv ikke for meget. De skulle have spist al mad inden for ti minutter (kun stør er lidt langsommere spisere). Hvis ikke, giv lidt mindre næste gang.

7. Vælg de rigtige stammer
Succesen med din dam afhænger af omhyggeligt at vælge den fisk, der lever i den. Så indsaml nok information, så du kan foretage et informeret valg. Nogle arter er mere skadelige for dammiljøet end andre, fordi de vokser hurtigt eller reproducerer i høj grad. Golden Winds, Mona Lisas, Comet Tails and Veils kager er egnede typer i den henseende. Koi karper har derimod brug for et specielt arrangement af dammen, hvor de bor i en separat del, ellers spiser de alle iltplanter. Du kan heller ikke lægge stør i en dam med planter: de er ikke i stand til at svømme baglæns, så de kan sidde fast i sig selv.

8. Slip altid ny fisk sikkert
Hvis du vil udvide din fiskebestand med et par nye, skal du ikke pludselig frigive dem i din dam på én gang. Den pludselige ændring i vandværdier og temperatur kan forårsage et stød, der resulterer i dårligere helbred eller død. Så du er nødt til gradvist at vænne dem til det nye vand. Hvis du er i tvivl om deres helbred, skal du først isolere dem for at undgå at overføre infektioner eller sygdomme. Giv dem den korrekte medicin, hvis det er nødvendigt, og hold dem i karantæne, indtil du er sikker på, at de ikke udgør nogen risiko.

9. Hold øje med deres adfærd og sundhed
Med en masse fisk er der altid en chance for, at en af ​​dem bliver syg. Det er især vigtigt, at du henter dette i tide, før de også inficerer andre fisk. Ved at observere deres opførsel vil du hurtigt bemærke, om noget er galt. Bestem dig tid til dette regelmæssigt om sommeren, fordi varmt vejr er som en invitation til parasitter, orme og vira. Usædvanlig opførsel som gnidning, blink, skjul, ikke ønsker at spise … kan være et tegn på helbredsproblemer eller iltmangel. Større fisk påvirkes især af dette.

10. Beskyt dem mod hejrer
Med en dam fuld af fisk i din have risikerer du at blive besøgt af en sulten hejre. De sluger de mindre fisk på én gang og skader de store med næbbet. Især farverige og langsomme prydfisk er lette mål. Sørg for, at der er masser af vegetation, hvor de kan gemme sig. Det anbefales også at installere en form for hejreafskrækkende: du kan beskytte din dam med elektriske hegn, laserstråler eller lysreflektioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.